Spelfilmens historia

Spelfilmens historia

Människan har i alla tider fascinerats, roats och fängslats av att se andra agera och spela upp någon form av historia eller skådespel. Långt innan filmkameran ens var uppfunnen agerade skådespelare inför publik. Till en början som teater av olika slag. Idag produceras mängder av spelfilm, allt från kortfilmer till långfilmer och serier. Men filmen har inte alltid sett ut som den gör idag. Från början var uppfinningarna enkla och uppspelningen av bildserierna och så småningom filmerna var omständliga och opraktiska. Trots detta var det en stor sensation när det kom!

the end sign movie ending frame

Spelfilmens barndom

I slutet av 1500-talet började man intressera sig för hur man skulle kunna bjuda på skådespel med rörliga bilder. Under 1600-talet hade man uppfunnit en teknik vilken gav möjlighet att projicera bilder och tekniken utvecklades till att man kunde rulla upp bilderna i en hög hastighet och att de upplevdes som en typ av spelfilm. Laterna Magicans är en projektor där man kan visa handmålade glasbilder med hjälp av en ljuskälla. Bilderna spelas upp på en typ av duk.

Under 1830-talet utvecklades möjligheterna och en snurrande trumma uppfanns. När trumman snurrade runt upplevdes bilderna som en sammanhållande rörelse, mer lik den film vi ser på idag. 1877 byggde en fransman vid namn Émile Reynaud någonting som han kallade praxinoskop. Bilderna i praxinoskopet syntes som speglar i dess mitt. 1882 skapade han en uppfinning. Med sin projektor, sitt förstoringsglas och sina speglar visade han rörliga bilder, och ett decennium senare kunde han använda uppfinningarna på en större publik.

Första filmvisningen

I Tyskland, 1895, kunde den allra första publiken njuta av spelfilm efter att bröderna Max och Emil Skladanowsky uppfunnit och tillverkat en maskin för filmvisning. Senare samma år ökade dock populariteten för bröderna Lumieres apparat som var mindre komplicerad än Max och Emils bioskop. Filmerna var bara ett fåtal sekunder långa, svartvita och utan ljud. 1915 och framåt utvecklades tekniken och filmskaparna kunde bjuda på allt längre spelfilmer. Efterfrågan och marknaden för kameror, filmmaterial och projektorer växte i takt med att tekniken utvecklades. Filmbranschen var född.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *