Filmfestivaler


Filmfestivaler

Filmfestivaler är ett utmärkt evenemang att besöka om man vill vara med på det senaste inom film och filmnyheter. En filmfestival är en typ av kulturevenemang och de flesta är ett återkommande arrangemang på samma plats och ungefär samma tid varje år. Somliga festivaler är enorma arrangemang medan andra är små och mer genuina. De större brukar ta upp en rad olika genrer och storfilmer medan andra festivaler kan rikta in sig på särskilda genrer eller filmer. Att besöka en filmfestival är nästan ett måste för den som är en riktig filmälskare och vill vara först med det senaste. Besökarna på filmfestivalerna får ta del av en hel del spännande detaljer och förhandsvisningar före den stora massan.Stockholm International Film Festival 2013

Film för alla

Filmfestivalerna är delvis till för att filmproducenterna ska få visa upp sina verk och man ser ofta premiärer av filmer under festivalerna, innan de har börjat visas för allmänheten på vanliga biografer. Filmnörden har alla möjligheter i världen att grotta ner sig i filmer av alla de slag. Ibland är filmfestivalerna inriktade på en eller flera speciella genrer. Det är även vanligt förekommande att det hålls tävlingar av olika slag som ska utse de bästa filmerna i olika kategorier. Några kända filmpriser som delas ut på filmfestivaler är Guldpalmen i Cannes, Guldlejonet i Venedig och Guldbjörnen i Berlin. Priser kan delas ut till både filmer, skådespelare och särskilda kategorier inom film. Att vinna ett filmpris ger filmen och dess skapare bra publicitet.

Kända filmfestivaler

Den allra äldsta filmfestivalen är den som äger rum i Venedig i augusti eller september varje år. Filmfestivalen i Venedig har arrangerats ända sedan 1932 och vill man besöka den ska man bege sig till ön Libo i italienska Venedig.

Några av de allra mest kända filmfestivalerna är filmfestivalen i Cannes, i Venedig, Toronto International Film Festival, Berlin & Beyond Film Festival, Animafest Zagreb, Filmfestivalen i Karlovy Vary, Wien Kortfilmsfestival och Sundance Film Festival. Det finns många både stora och mindre evenemang inom området. Några svenska filmfestivaler som är värda att nämnas är Stockholm filmfestival, Göteborg filmfestival och Uppsala Internationella Kortfilmsfestival.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

mts_onepage