4D – Framtidens bio

Tänk dig att du ser en riktigt spännande äventyrsfilm. Varje bildruta är ett mästerverk och ljudeffekterna gör att du nästan sätter popcornen i halsen av spänning. Tänk dig om denna film dessutom kom med extra effekter som gjorde att du fick en ännu starkare upplevelse. Idéen bakom 4D-bio är att du som biografbesökare ska kunna uppleva så mycket som fyra dimensioner samtidigt. Det innebär att du även får fysiska förnimmelser när du ser på filmen, vilket kommer göra att upplevelsen blir ännu starkare än om den “bara” var 2D eller 3D.

1200px-IMAX_camera_1De vanligaste effekterna

Några av de vanligaste effekterna inom 4D-bio är att se till så att biosalongen kan göra effekter med hjälp av vatten, rök, luft och vibrationer. Om filmen du ser på plötsligt handlar om vattenfall och huvudpersonen upplever hur blött det är, kan även du som besökare få vattenstänk på dig genom att dessa effekter är tajmade med filmens handling. Även om hemmabiosystem har blivit populärt står sig vanliga biografer fortfarande bra i konkurrensen, eftersom människor är ute efter den där extra starka upplevelsen, tillsammans med andra främmande människor. På de populära IMax-biograferna ligger besökarna ned i sängliknande fåtöljer, något som gör att en riktigt bra film på bio både blir underhållning och avkoppling. Vill du ha ett starkt intryck av en film på hemmaplan kan du investera i bekväma sängar för dig och din vän och sedan själv skapa de vibrationer eller vattenstänk som behövs för att komplettera upplevelsen till en nivå värdig 4D.

Var finns 4D-bio?

Utvecklingen inom biografer sker regelbundet men går inte särskilt fort. Medan USA har haft IMAX-salonger i många år fick Sverige en sådan salong först 2015, närmare bestämt i Mall of Scandinavia i Solna, Stockholm. De som har byggt salongen säger att det nyskapande ljudsystemet känns i hela kroppen, vilket talar för att det ger en 4D-känsla, men i själva verket är även denna biosalong också 2D eller 3D. Vill du vara säker på att uppleva en 4D-känsla kan du besöka Disneyland i Paris där nöjesparken tillhandahåller en sådan. Där visas gamla Disneyfilmer om de första karaktärerna som Walt Disney hittade på. Filmerna är korta men du kommer både hinna uppleva vattenstänk från himlen, alltså biosalongens innertak och vibrationer i sätena. På vissa visningar öppnas även dörrar i bioduken och ut kliver en verklig fysisk person, som sedan återigen blir en av karaktärerna på vita duken. Snart kanske vi får se något liknande i Sverige.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

mts_onepage