Box office 2016

Box Office är ett begrepp som väldigt ofta hörs i filmsammanhang, och syftar då i huvudsak på hur framgångsrik en film är, rent ekonomiskt. Hur mycket tjänade filmen under premiärhelgen, premiärveckan? Var det vinst eller förlust? Tjänade den in mer eller mindre än sin produktionsbudget? Man tycker kanske att filmens kvalitet ska betyda mer än hur mycket pengar den tjänar, för det är nämligen väldigt ofta dessa saker inte går hand i hand, men tyvärr är det så att det är den ekonomiska vinsten eller förlusten som avgör om en film till exempel får en uppföljare eller inte.

TV-serier som lyckats

TV och TV-serier har blivit ett alltmer respekterat medium under de senaste femton åren. Tidigare ansågs TV vara näst bäst, där skådespelare började för att sedan långsamt arbeta sig upp till filmbranschen. Men idag är det inte längre så. Detta är till stor del tack vare ökad budget och betydligt högre produktionsvärde hos TV-serier, vilket gör att de lockar till sig större namn och ibland når samma status som film. Exempel på framgångsrika tv-serier som lyckats stort i US Box Office under 2016 är stjärnskottet “Stranger Things”, serietidningsbaserade “Preacher”, fantasyserien “The Shannara Chronicles”, nykomlingen “Shadowhunters” och actionpackade “Legends of Tomorrow”. Även storbudgetserier som “Game of Thrones” och “American Crime Story” håller uppmärksamheten av tittare världen över, men framförallt i USA. Stereotypen om att TV är dit skådespelare, regissörer och manusförfattare vänder sig när deras karriärer är över börjar alltså försvinna. Tack vare detta fortsätter TV-serier att öka i kvalitet och få bättre rykte.

Filmer i olika genrer

Deadpool_posterNär man ser tillbaka på 2016 som filmår så råder inget tvivel om att variationen är stor när det gäller genre och målgrupp. Den våldsamma, hysteriskt roliga serietidningsfilmen “Deadpool” slog vid sin februari-premiär flera rekord (bland annat som tidernas mest framgångsrika film med en MPAA R-rating, under premiärveckan), och tog hela världen med storm. Samtidigt slog Disney-filmen “Zootopia” megasuccén “Frozen”s rekord genom att tjäna in mer under premiärhelgen, och “Batman v Superman: Dawn of Justice” presterade bättre än både “Avengers: Age of Ultron” och föregångaren “Man of Steel”. Trots att recensionerna av exempelvis “Batman v Superman” var blandade, så är det tydligt att filmen gjort riktigt bra ifrån sig när det gäller Box Office och vinster. Filmer som hade premiär i slutet av 2015 men som fortsatte att toppa listorna i början av 2016 var bland annat “The Revenant”, “Star Wars episod VII – The Force Awakens”, och under våren kom även “Kung Fu Panda 3” och “Captain America: Civil War”.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

mts_onepage