IMAX i Sverige – en succé

 

IMAX är en filmteknik som har utvecklats snabbt under de senaste åren. Som teknik har den existerat under en längre period. I Sverige har Cosmonova utanför Stockholm länge kunnat visa filmer på den enorma duken som sträcker sig över hela taket. Skillnaden är att det numera också finns biografer som visar kommersiella filmer med IMAX-teknik. Istället för att titta på en naturdokumentär kan du alltså se de senaste Hollywood – filmerna på den enorma duken. Mall of Scandinavia i Solna har fått Sveriges andra IMAX-biograf och den har redan blivit en succé – trots att den endast existerat sedan hösten 2015.

warsaw-poland_imaxDen största anledningen till att allt fler väljer IMAX framför vanliga biografer är förstås att inlevelsen blir något utöver det vanliga. Det finns flera skäl till att IMAX erbjuder en bättre bioupplevelse. En är att duken är betydligt större vilket gör att du som biobesökare känner dig omsluten av den. IMAX-biografer visar också filmer som har filmats med specifika IMAX-kameror. Det gör att det är högsta kvalitet från början till slut. Dessutom finns det numera ökade möjligheter att uppgradera ljud och bild i efterhand. Det betyder att efterproduktionsfasen har blivit allt mer avgörande för att filmen ska hålla toppklass kvalitetsmässigt.

Det finns förstås nackdelar med IMAX. För dig som föredrar att gå på bio till en billig peng och endast betala för det mest grundläggande blir det kanske ett avskräckande prispåslag. Som besökare på en IMAX-biograf får du nämligen räkna med att lägga till några tior per biljett. Ännu finns det inte heller möjlighet att se på alla filmer i den nya tekniken. Eftersom den är förhållandevis dyr att producera väljer vissa produktionsbolag att hålla sig till mer traditionella metoder.

Det ser dock ut att ändras. Trenden är att IMAX fortsätter att spridas – och snart lär vi få Sveriges tredje IMAX-biograf någonstans i landet. Än är det inte klart var det blir, men Göteborg är ett hett tips i egenskap av Sveriges näst största stad. Tills dess kan du ägna dig åt att skapa en häftig effekt hemma genom att sätta upp en fototapet med ett valfritt motiv från photowall.se.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

mts_onepage