Framgångsrika svenska filmer

Att mäta framgång kan man göra på olika sätt. När det handlar om framgångsrika svenska filmer kan filmerna har gått bra på biograferna, röstats fram av folket i olika undersökningar eller fått ta emot ett flertal Guldbaggestatyetter. Det går också att diskutera vad en svensk film är. Är det en film som har producerats i Sverige eller räcker det med att en huvudrollsinnehavare är svensk? Trots den svåra definitionen finns mängder av filmer som på ett eller annat sätt kan betraktas som just framgångsrika. Vad sägs om titlar som Sommarnattens leende, Änglagård, Sällskapsresan och Män som hatar kvinnor?

Underhållning på 1980-talet

En av svensk films giganter är utan tvekan Ingmar Bergman. Han har skapat mästerverk som Sommarnattens leende, Jungfrukällan och Fanny och Alexander. Filmen Fanny och Alexander vann tre stycken Guldbaggar samt hela fyra Oscarsstatyetter bland annat för bästa utländska film. Att veta i förväg om en film kommer att bli populär hos publiken är svårt. James Schamus regidebuterar med en film om Philip Roth. Om han lyckas göra en framgångsrik film visar sig efter filmens premiär. Någon som flera gånger har visat att han skapar publikfavoriter är Lasse Åberg. På 80-talet började de svenska filmerna bli mer humoristiska och Sällskapsresan från 1980 har fortfarande det svenska rekordet på över två miljoner biovisningar.

Mörkare filmer under 2000-talet

Om 80-talet präglades av komedi har 2000-talet blivit mörkare. Män som hatar kvinnor är filmen som baserades på Stieg Larssons bok med samma titel. Filmen hade biopremiär i februari år 2009 och den kvinnliga huvudrollen spelades av Noomi Rapace. Filmen blev hennes biljett till Hollywood. Efter att ha visats på biograferna i Norden i en månad hade den setts av 1,8 miljoner biobesökare. Filmen mottog en Guldbagge för bästa film på följande års Guldbaggegala. Män som hatar kvinnor ingår i det som brukar kallas för Nordic noir och som kännetecknas av realistiska händelser blandat med mörk humor i deckarmiljö. Nordic noir, komedi eller drama är ditt val. Svensk film innehåller alla delar.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

mts_onepage