Legendariska skräckfilmskaraktärer

Vissa av oss älskar skräckfilmer, andra finner nöje i den ibland och några av oss tycker att de är alldeles för obehagliga. En skräckfilm kan skilja sig enormt från en annan, inte bara när det gäller story. Det finns flera olika underkategorier i genren så som slasher, övernaturligt och verklighetsbaserat. När det kommer till slasherfilmer handlar det i huvudsak om mycket grovt våld och mängder av blodiga scener. Övernaturliga skräckfilmer kretsar ofta kring demoner, poltergeist och spöken medan verklighetsbaserade skräckfilmer också kan handla om seriemördare som har härjat i verkligheten. Oavsett genre finns det flera karaktärer som de flesta känner igenom inom skräcktemat. Karaktärer som nästan har fått ett helt eget liv, en helt egen fanbase och som det, trots att filmen har många år på nacken, pratas och diskuteras kring. Vi ska ta en närmare titt på sådana legendariska karaktärer, vissa kända för sin brutalitet andra för sin unika stil och sina avvikande personlighetsdrag. Ytterligare några är kända för sin komplexitet.

Karaktärer från flera olika filmer

Den karaktär som ofta anses vara den främsta bland legendarerna är Norman Bates från den klassiska filmen Psycho, släppt 1960. Filmen bygger på böckerna skrivna av Robert Bloch. Det är inte bara den berömda duschscenen som gör att Bates är så välkänd. Karaktären är extra skrämmande då han ser ut som vem som helst men bakom fasaden gömmer sig en komplicerad och sjuk människa. En annan legendarisk karaktär är Leatherface, huvudkaraktären i Texas Chainsaw-filmerna. Han hör hemma i slasher-kategorin då filmerna är såväl brutala som blodiga. Skräcken hos honom ligger i hans enorma blodtörst och till synes odödlighet. En lite mer komplex karaktär i samma kategori är Michael Myers från Halloween-filmerna. Första filmen kom 1978 och har fått ett flertal uppföljare. De senare filmerna fokuserar mer på huvudkaraktärens kliv och hur han kom att bli den han blir. Den legendariska gestalten Pennywise är de flesta av oss bekanta med, några genom Bill Skarsgård hyllade gestaltning i “Det”. Filmen bygger på en bästsäljande bok av skräckförfattaren Stephen King och kretsar kring en grupp barn som upptäcker att något är mycket fel i deras lilla stad.

Skräck finns även i böcker

Många av karaktärerna vi har tagit upp kommer från böcker. Faktum är att de allra flesta legendariska skräckkaraktärer har sitt ursprung i en bok. Bland de allra äldsta hittar vi karaktärer så som Frankenstein skriven av Mary Shelley och först publicerad redan 1818. Än idag görs filmer om karaktären där många väljer att lägga till egna detaljer i historien. En annan äldre skräckkaraktär är Dracula som skrevs av Bram Stoker 1897. Många anser att Dracula är ursprunget till alla de filmer och böcker om vampyrer som har följt under åren. Just myten om vampyrer är dock mycket äldre än såväl dagens filmer som boken om Dracula. Oavsett vilken kategori av skräck du föredrar och om du föredrar filmer eller böcker så går det alltid att hitta något som skrämmer på det där härligt upprymda sättet. Halloween är ett utmärkt tillfälle att gestalta sin favorit skräckkaraktär. Idag finns maskeradkläder till halloween som föreställer allt från goda féer till liemannen.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

mts_onepage